Architecture Projects



East_Somerville_big

Project Details

CDR Maguire was retained as the prime architect to assist in repair cost estimates, as well as leading the resulting design team, during renovations on the East Somerville Community School.

During the early morning of December 9, 2007, a fire swept through the school’s southeast wing, resulting in significant damage. Working with the city, Somerville Public Schools, and the Massachusetts School Board Association, CDR Maguire designed renovations and additions that included administrative offices, general and special education classrooms, a cafeteria, a full-sized gymnasium, a state-of-the-art auditorium seating 300+, a media center, music suites, science laboratories, computer rooms, and a technology suite.

Through energy conservation measures such as daylight harvesting, sunshade systems, working gardens, and a live green roof, the school aims to achieve MA CHPS Verified and LEED for School Certifications. CDR Maguire led the design with the latest Building Information Modeling (BIM), which resulted in efficient presentation, coordination, and collaboration throughout the process and a reduction in change order costs of 50%.


GATEWAY PARKING GARAGE

Project Details

CDR Maguire provided architectural and engineering services for the design of a 500-vehicle parking garage for the City of Worcester.

The project includes ~5,000 square feet of retail space along Franklin Street. The development of this major transportation center at Washington Square encourages pedestrian interchange and serves to enliven the streetscape south of Union Station.

The parking garage has a direct connection to Union Station through a tunnel under the railroad tracks, which needed to be rehabilitated. It was an important consideration in the preparation of a feasibility study associated with the Blackstone Valley National Heritage Corridor.


1.Field Maintenance Shop_Proj

Project Details

This $7-million Field Maintenance Shop (FMS) was designed by CDR Maguire for the Massachusetts Army National Guard.

The new 26,600-square foot facility replaced an existing maintenance facility that became obsolete in the same location.


GATEWAY PARKING GARAGE

Project Details

CDR Maguire designed a six-level, 650-vehicle parking garage as part of an 11-acre Brownfield urban renewal project at Gateway Park in Worcester, MA.

The project was a partnership of the Worcester Business Development Corporation (WBDC) and Worcester Polytechnic Institute (WPI) and was complicated from a foundation design perspective in that a portion of the garage was constructed over the Mill Brook Sewer, a major sewer in the City of Worcester.


2.hanscom_Fitness_Center_Proj
Project Details

CDR Maguire designed a cutting edge, 40,000-square foot fitness facility for Hanscom Air Force Base in Massachusetts.

This $6.8-million project was the only Air Force project with FY03 military construction funding, aside from those associated with potential combat operations.


Hudson Fire Headquarters

Project Details

CDR Maguire designed the new fire headquarters for the Hudson Fire Department, which was constructed on a 71-acre parcel of town-owned land adjacent to the Assabet River.

The new facility has an apparatus floor consisting of five double bays and two drive-thrus, as well as 13,800-square feet of administration, personnel quarters, and support space. A two-story configuration was developed to minimize the footprint of the building, respond to the site constraints, and allow for future expansion to accommodate growth of the town and the department.

The facility also contains a training tower and training room that can serve as an emergency operations center.


 

 

CHECK OUT OUR SERVICE LINES